pasty i przekąski

Zielona pasta z bobu i mięty

29 lipca 2015

Życie w zgodzie z porami roku jest latem takie fajne :D Dłuższe wieczory to więcej czasu na to, żeby go zmarnować w dobrym towarzystwie ;) a dostępność zielonego na straganach to okazja, żeby zrobić coś pysznie sezonowego. Jeśli połączymy te dwie ogromne zalety lata wyjdzie nam całkiem miły wieczór. Jeśli przy tym połączymy jeszcze bób z miętą na pewno będzie smaczny! Ach, i jeszcze świeży bochenek chleba i przepis na letnie posiadówy idealny <3 SMACZNEGO!


Zielona pasta z bobu i mięty
Author: Karolina
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • opakowanie bobu / 500g
  • pęczek świeżej mięty
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • pół szklanki zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • czerwony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kurki smażone na maśle / opcjonalnie
Instructions
  1. bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, lekko studzimy i obieramy
  2. następnie miksujemy w blenderze razem z listkami mięty, tahiną, sokiem z cytryny i czosnkiem stopniowo dodając przy tym zimna wodę
  3. podajemy z oliwą, czerwonym pieprzem i kurkami lekko zblanszowanymi na maśle

 

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz Ogród na talerzu 29 lipca 2015 at 17:09

    wygląda nieziemsko <3

Odpowiedz