Życie w zgodzie z porami roku jest latem takie fajne :D Dłuższe wieczory to więcej czasu na to, żeby go zmarnować w dobrym towarzystwie ;) a dostępność zielonego na straganach to okazja, żeby zrobić coś pysznie sezonowego. Jeśli połączymy te dwie ogromne zalety lata wyjdzie nam całkiem miły wieczór. Jeśli przy tym połączymy jeszcze bób z miętą na pewno będzie smaczny! Ach, i jeszcze świeży bochenek chleba i przepis na letnie posiadówy idealny <3 SMACZNEGO!
Zielona pasta z bobu i mięty
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- opakowanie bobu / 500g
- pęczek świeżej mięty
- 1/4 szklanki pasty tahini
- pół szklanki zimnej wody
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- sól do smaku
- czerwony pieprz
- oliwa z oliwek
- kurki smażone na maśle / opcjonalnie
Instructions
- bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, lekko studzimy i obieramy
- następnie miksujemy w blenderze razem z listkami mięty, tahiną, sokiem z cytryny i czosnkiem stopniowo dodając przy tym zimna wodę
- podajemy z oliwą, czerwonym pieprzem i kurkami lekko zblanszowanymi na maśle
1 komentarz
wygląda nieziemsko <3