Bałagan, wszechobecny – w torebce, w szafie, w kuchni… Nawet go lubię. Może nieco mniej ten, który mnie otacza, bo przyznaję szczerze, że bywa męczący, gdy nie mogę czegoś znaleźć… za to ten wewnętrzny, który kiedyś rodzice nazywali „roztrzepaniem”, a który teraz często objawia się totalnym brakiem planu, daje mi poczucie beztroski i dziecięcej spontaniczności, z której jak na razie nie mam ochoty rezygnować :) Shakshouka, czyli w tłumaczeniu „wielki bałagan” jest idealnym pomysłem na śniadanie, zarówno jeśli na co dzień temat porządku traktujesz lekko, jak i wtedy, gdy chcesz wprowadzić odrobinę pozytywnego zamieszania i zacząć weekend od niepoukładanego od linijki poranka ;) Idąc za Wikipedią Shakshouka to danie kuchni tunezyjskiej, składające się kiełbasek merguez i drobno pokrojonego, suszonego mięsa, które razem z cebulą, pomidorami i papryką smaży się na patelni. No tak… ale co jeśli jesteś prawie weganką… To „prawie” w moim wypadku daje wiele możliwości – zawdzięczam to jajkom, które z uwielbieniem spożywam :)
Moja wariacja na temat shakshouki była dziś typowo jesienna – dynia, ukochany szpinak, pomidory… spontanicznie i beztrosko zjadłam śniadanie… o 13 :)
Miłego weekendu!
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1/4 dyni hokkaido
- 3 garście szpinaku
- mini pomidorki paprykowe
- czarne oliwki
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
- czarny sezam
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- na rozgrzanej oliwie prażymy czosnek i asafetydę razem z dynią pokrojoną na cienkie półplasterki (lub inne mniejsze kawałki) - zajmie Ci to ok. 8 min
- dodajemy szpinak i całość mieszamy tak, by chwilę później wbić na patelnię 2 jajka - dokładnie jak przy sadzonych
- po chwili dodajemy pomidorki pokrojone na połówki i oliwki, całość zapiekamy do momentu aż jajka się zetną
- tuż przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i czarnym sezamem
SMACZNEGO!





![Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos](http://scontent-bru2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/c0.135.1080.1080/23498985_1176064329194408_7488499892617216000_n.jpg)

![Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood](http://scontent-bru2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/23416567_1175410595922538_5939718012616572928_n.jpg)




Brak komentarzy