No i przyszedł czas na hummus <3 chociaż ja (jak to ja), musiałam przekombinować i zrobić go inaczej.
Z inspiracją przyszedł Festiwal Hummusu, na który wdepnęłam w niedzielę z nadzieją skosztowania hummusu z mango od Falafel Bejrut,
o którym tak wiele słyszałam, a wciąż nie miałam okazji spróbować. I co? obeszłam się smakiem, bo fanów tej orientalnej wersji izraelskiego przysmaku było więcej. A mogłam nie leżeć do góry brzuchem na kanapie przez dzień cały i nie odkładać wynurzenia nosa z domu na ostatnią chwilę…ale było tak zimno ;)
Oczywiście wsunęłam inne wersje hummusu (z suszonymi pomidorami, z karczochami i czymś jeszcze), ale głód nowości pozostał.
Wróciłam więc do domu i sama wykombinowałam hummus z mango i curry – taki nieco hinduski, lekko słodki :)
[one_third]składniki
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 3/4 szklanki pasty tahini
- 2 dojrzałe mango
- sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki sody
- sól
- oliwa[/one_third]
[two_third_last]przygotowanie
moczymy ciecierzycę przez noc całą w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody – ciecierzyca pęcznieje, więc nie przejmuj się, gdy rano będzie jej 2 razy więcej, tak własnie ma być
następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, płuczemy, zalewamy dużą ilością wody (w garnku), dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy ok. 40 min, aż będzie bardzo miękka
odcedzamy, płuczemy i przekładamy do blendera, dodajemy obrane mango, tahinę,
sok z cytryny, czosnek, curry, sól i blendujemy ok 4-5 min
podajemy z oliwą i ulubionymi dodatkami (pestki, zioła i in.)[/two_third_last]
*uwaga: w tradycyjnej wersji hummusu w ostatniej fazie jego blendowania dodajemy stopniowo zimną wodę, żeby uzyskać idealną konsystencję, ja pominęłam ten krok, bo mango było bardzo soczyste, więc sok z niego całkowicie wystarczył, by hummus był aksamitny :)
A na hummus z mango od Pana Falafela na pewno się wybiorę, bo nie dość, że gotuje pysznie, to jeszcze cudownie opowiada o swoich daniach, ich składnikach i tym jak je łączy – pogodny człowiek, pewnie to przez hummus :)




![Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos](http://scontent-waw1-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/c0.135.1080.1080/23498985_1176064329194408_7488499892617216000_n.jpg)

![Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood](http://scontent-waw1-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/23416567_1175410595922538_5939718012616572928_n.jpg)




4 komentarze
genialny przepis na hummus! w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
przyznam szczerze, że sam mnie zaskoczył ;)
Tylko po co ta soda?
też się kiedyś upierałam, że jest zupełnie niepotrzebna ;) ale faktycznie dodatek sody do ciecierzycy powoduje, że jest ona miękka dużo szybciej a po ugotowaniu można ją zmiksować na gładko o wiele łatwiej :)