zupy

krem z karmelizowanego pora

4 lutego 2015

No nie lubię pora. Od zawsze moment, w którym na moim talerzu lądowała łyżka imieninowej sałatki z pora był tym najgorszym podczas rodzinnych spędów u jednej czy drugiej cioci. Ostatnio zaczęłam jednak oswajać to, co nieoswojone i szukać pomysłów na przepisy, ze składników, z których do tej pory rezygnowałam, bo ich nie lubię. Doszłam do wniosku, że na każde paskudztwo znajdzie się jakaś zjadliwa metoda, a skoro akurat por jest paskudztwem umiarkowanym (nie to co pietruszka) to w pierwszej kolejności wzięłam się za niego, bo w sumie czemu nie ;)
Na jego plus przemawia to, że ma wiele witamin: C, A, E, B1, B2, PP, dodatkowo odtruwa i odkwasza organizm, więc wygląda na to, że warto go polubić.

W sumie w porach najbardziej przeszkadza mi ich ostry smak, z tego samego powodu nie jestem fanką świeżej cebuli, mimo że ta czerwoną, karmelizowaną jadłabym łyżkami.
I tu przyszedł pomysł, bo skoro karmelizowana cebula rozkłada na łopatki to czemu by nie…karmelizowany por?
Lekko słodki krem smakuje doskonale i chociaż nadal nie mogę śmiało powiedzieć, że lubię pora to na pewno znalazłam na niego sposób – na razie jeden, ale kto wie ;)

leek


SKŁADNIKI:

– 4 pory, pokrojone w plasterki
– 4 kubki bulionu warzywnego
– 1 główka pieczonego czosnku
– 1 cebula dymka
– 2 łyżki brązowego cukru
– 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
– 4 łyżki masła lub oleju kokosowego
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki syropu z agawy
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
– sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

pokrojonego pora rumienimy na oleju na małym ogniu z dodatkiem soli i czerwonego pieprzu, co jakiś czas mieszamy
po ok. 20 min dodajemy brązowy cukier i całość podgrzewamy jeszcze przez ok. 8-10 min

do garnka dodajemy pieczony czosnek oraz wino i gotujemy aż większość wina wyparuje, a następnie dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 15 min
po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem

podajemy z młodą cebulką i szczypiorem
możemy też dodać ciecierzycę zapiekaną w oliwie i słodkiej papryce (ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 170 C)

SMACZNEGO!


leek_soup


Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz