na słodko

Korzenne ciasto z gruszkami

8 grudnia 2014

Lubię piec, nawet bardzo. Wydaje mi się nawet, że lepiej piekę niż gotuję. Powodów jest pewnie kilka – jako dziecko byłam niejadkiem,
za to uwielbiałam wszystko co słodkie. A że nie były to czasy, kiedy słodycze były na wyciągnięcie ręki w zwykłym spożywczaku,
to rozkochałam się w ciastach. Właściwie to rozkochała mnie w nich Babcia. A jeśli człowiek się tak rozkocha, to naturalnym jest, że chce posiąść jak najprędzej obiekt swojego pożądania ;) tu wyjątkowo nie chodziło jedynie o konsumpcję :D
Nauczyłam się więc piec i piekę jak tylko mam okazję i bez okazji czasem też. W sumie to osiągnęłam pewnego rodzaju perfekcję
w wyszukiwaniu powodów, żeby upiec ciasto, więc robię to dość często.

Jakiś czas temu nietolerancja glutenu zmusiła mnie, by właściwie nauczyć się piec od nowa. Inne mąki, proporcje, niezłe zamieszanie…
Dziś jednak nie będzie o trudach, związanych ze zmianami, ale o szybkim zamieszaniu – dosłownie, bo ciasto według tego przepisu zrobicie
w ok. 40 min. Zamieszanie będzie korzenne i z gruszkami, cudowne pod kubek gorącej herbaty z konfiturą z pigwowca :)

 

ciasto 1                                                ciasto 2

 

[one_third]składniki
(na średnią keksówkę)

  • 2 małe, dojrzałe gruszki
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g ciemnego cukru muscavado
  • 100 g masła
    lub 100 ml oleju roślinnego
  • 200 ml mleka migdałowego
    (lub innego mleka roślinnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • łyżka miodu spadziowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu [/one_third]

[two_third_last]przygotowanie

łączymy tłuszcz z mlekiem i lekko podgrzewamy – jeśli używasz masła, rozpuść je w rondelku, dodaj mleko i miód
w misce łączymy wszystkie produkty sypkie: mąki, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz cukier –  możesz użyć normalnego, natomiast wilgotny, ciemny muscavado podkręca korzenny smak ciasta
do tak powstałej mieszanki dodajemy zawartość rondelka, dokładnie mieszamy i prawie gotowe
masę wlewamy do posmarowanej tłuszczem keksówki  – teraz czas na gruszki
wsadzamy je do foremki lekko dociskając dna
całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30 min
podajemy lekko oprószone cukrem pudrem[/two_third_last]

 

SMACZEGO!

 

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz