sałatki

Buddah bowl, czyli miska rozmaitości z komosą ryżową

21 maja 2016
kimchi spring buddah bowl

Szalenie ubawiła mnie nazwa „buddah bowl”, na którą natrafiłam w internecie. Postanowiłam zgłębić temat i okazało się, że w wielkim skrócie jest to posiłek, którego nazwa pochodzi od idei, by jeść w sposób holistyczny. Nie będę wchodzić zbyt głęboko w buddyzm, ale założenie jest taki, że każdy posiłek ma być pokarmem i dla ciała i dla ducha. Co ważnie, ma być również dobrze zbilansowany.
Pomyślałam, że to świetna opcja na lunch do pracy, kiedy rano nie zawsze mamy czas na przygotowania. Ponadto przekonała mnie wizja całego dobra w jednej misce, co ogranicza ilość pojemników, które trzeba wziąć ze sobą na wynos. W mojej misce rozmaitości jako baza znalazła się komosa ryżowa. Dodatki to: awokado, marchewka, groszek, jarmuż, rzodkiewka, fenkuł oraz buraczane kimchi z białej kapusty. W wersji wegetariańskiej możemy dodać również jajko, ale i bez niego najemy się do syta.

kimchi BUDDAH BOWL

 

BUDDAH BOWL, CZYLI MISKA ROZMAITOŚCI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
porcja dla 2 osób – czas: 25 min.

 

//BUDDAH BOWL

szklanka czarnej komosy ryżowej
1 awokado
szklanka zielonego groszku
1 marchewka
garść jarmużu
4-5 szt rzodkiewek
1/2 fenkułu
porcja buraczanego kimchi z białej kapusty
łyżka nasion chia
opcjonalnie 2 jajka

Zaczynamy od ugotowania komosy ryżowej, robimy to zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie ją odcedzamy i płuczemy pod chłodną, bieżącą wodą. Podczas gdy komosa się gotuje siekamy warzywa, krojąc awokado w drobną kostkę, rzodkiewkę w cienkie plasterki, fenkuł w pióra, a marchewkę słupki. Gotowa komosę mieszamy z awokado, rzodkiewką i posiekanym jarmużem i fenkułem.

Obok wykładamy marchewkę, groszek oraz buraczane kimchi, na które przepis znajdziecie poniżej.

Całość podajemy z sosem na bazie tahiny oraz nasionkami chia.

 

//KIMCHI
porcja dla 4 osób – czas: 20 min [4-5 dni fermentacji]

1/2 główki białej kapusty
2-3 buraki
100 ml soku z kwaszonej kapusty
2-3 liście laurowe
woda

Żeby przygotować buraczane kimchi będziemy potrzebować sporego słoika z możliwością zawekowania, np takiego jak TEN.

Kapustę kroimy na spore, kwadratowe kawałki bądź w pióra, w zależności od naszych upodobań. Pokrojone w większe kawałki będzie bardziej jędrne i chrupiące. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.

Do słoika wkładamy kapustę i zalewamy ją sokiem z kwaszonej kapusty. Następnie na wierzch wkładamy buraczki oraz liście laurowe. Całość zalewamy wodę tak, aby słoik był pełny i zakręcamy.

Nasze kimchi będzie gotowe za 4-5 dni.

 

//SOS
porcja dla 2 osób – czas: 3 min.

2 łyżki tahini
sok z cytryny
łyżka miodu lub syropu z agawy
łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, podajemy oddzielnie lub polewamy bezpośrednio przed podaniem.

 


Notka: jeśli tak jak ja nie wykluczasz ze swojej diety jajek proponuję podać buddah bowl z jajkiem sadzonym bądź w koszulce. 

 

kimchi BUDDAH BOWL

 

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz Ziołami Malowane 21 maja 2016 at 19:33

    Ile dobrych składników! Awokado, komosa, groszek – to, co lubię najbardziej! :)

Odpowiedz