na słodko śniadania

Bezglutenowe pancakes z bananami

29 sierpnia 2015

pancakes z bananami

//BEZGLUTENOWE PANKACES Z BANANAMI

Od ponad miesiąca jestem dzielnym zuchem! Moja sprawność jest dość nietypowa, ćwiczę bowiem wstrzemięźliwość i cierpliwość, bo (UWAGA!): trzymam dietę :D Mało tego nie odpuszczam też treningów (!) i to właśnie 7 poty, które wylewam na crossfit trzymają mnie z dala od podjadania. Ale nie martwcie się, blog nie stanie się kolejnym „fitmotywatorem” w sieci ;) Jedyne, czym chciałam się podzielić to moje odkrycie, że „coś pysznego” smakuje dużo lepiej, gdy na to zapracujemy, albo gdy nie będzie naszą codziennością.

Moja dieta, która nadal jest prawie wegańska, jest teraz lepiej zbilansowana, zapewnia mi odpowiednią ilość kalorii oraz proporcje białka, węglowodanów i tłuszczy. Trochę nuda, ale raz w tygodniu – najczęściej w weekend funduję sobie tzw. cheat meal, czyli coś, na co mam mega ochotę, a co nie do końca mieści się w założeniach diety, która towarzyszy treningom. Co ważne: zero wyrzutów sumienia – przecież zapracowałam!

Oczywiście ja, jak to ja, stawiam na słodkie <3 a ponieważ po całym tygodniu oczekiwania, cierpliwości nie starcza mi do wieczora, to zazwyczaj moją nagrodą jest późne śniadanie. Dziś mam dla Was przepis na bezglutenowe i wegańskie placki typu pancakes z bananami. Smaczne w sumie niezależnie od tego, jak długo na nie czekasz ;) Najlepsze z kubkiem kakao <3

pancakes z bananami

 //SKŁADNIKI

2 banany
1 kubek mleka roślinnego (migdałowe smakuje najlepiej)
1 kubek mąki gryczanej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (lub innego tłuszczu – na oleju rzepakowym też wyjdą)
szczypta soli
kawałek czekolady

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 w misce mieszamy mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia
dodajemy rozgniecionego banana (jednego), mleko oraz syrop z agawy i mieszamy aż masa będzie jednolita
rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i wykładamy masę formując z niej placki
każdego placka smażymy ok. 1-2 minut, a następnie przekładamy i tyle samo smażymy z drugiej strony
gotowe placki odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
podajemy z pokrojonym w plasterki bananem, polane syropem z agawy bądź miodem oraz z czekoladowymi wiórkami

pancakes z bananami

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz Daria. 29 sierpnia 2015 at 18:40

    najlepsze wegańskie bananowe placuszki wychodzą z mąki gryczanej, zresztą tak jak większość wypieków, uwielbiam ją! <3

    • Odpowiedz vegeaddicted 30 sierpnia 2015 at 16:51

      to fakt, nie ma lepszej :)

  • Odpowiedz Kasia 8 września 2015 at 07:12

    Uwaga: zwykły proszę do pieczenia zawiera gluten(!)

    • Odpowiedz vegeaddicted 8 września 2015 at 08:26

      Dzięki za przestrogę, zapomniałam napisać, że proszek bezglutenowy ;) dla mnie to taka oczywista oczywistość – innego nie używam :)))

Odpowiedz