Lutowa kartka z kalendarza woła jarmuż! A jeśli jarmuż to zimowa zupa z fasolą i… jarmużem właśnie. Czemu właśnie taka zupa znalazła się w naszym kalendarzu z przepisami na 2016? Dla odmiany :)
Zazwyczaj każda zupa wpada pod blender, bo nie jestem wielką fanką tradycyjnego podejścia do zup, w których coś pływa. Takie miski pełne różnych różności kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zamiast na jedzeniu skupiałam się na wyłowieniu najpierw wszystkich ziemniaków, potem fasolki itd… Posiłek trwał w nieskończoność ;) Tworząc kalendarz postanowiłam podjąć wyzwanie i polubić to, co z czasem znielubiłam, a mam do tego sentyment. A do fasolówki mam bardzo duży :)
Jak byłam dzieckiem fasolowa była moim numerem jeden, czasem tylko ustępowała fazie na ogórkową. W każdy piątek po szkole jechałam do Dziadków gdzie czekał na mnie ulubiony obiad. Zdyszana przemierzałam odległość pomiędzy przystankiem a mieszkaniem Dziadków z nadzieją wypatrując Babci w oknie jakby z jej twarzy można było wyczytać co dziś na obiad ;) Wciąż pamiętam te emocje i wyczekiwanie, kiedyś piątki to była miłość na talerzu…
Dlatego właśnie postanowiłam dać szansę zupom w tradycyjnym wydaniu, chociaż Babcia zawiesiła poprzeczkę bardzo wysoko. Wybór był oczywisty – fasolowa, której smak podbiłam sezonowym jarmużem. Tak zamiast Babcinego boczku ;)
SKŁADNIKI
- 1 kubek fasoli z czarnym oczkiem
- 3-4 garście jarmużu
- 1 pomidor
- 4 kubki bulionu warzywnego
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli
- lub chilli w płatkach
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- fasolę moczymy w wodzie przez min. 3-4 godziny przed gotowaniem
- podgrzewamy na oliwie pokrojoną w krążki cebulę, drobno posiekany czosnek, koper i chilli przez ok. 5-7 min. co jakiś czas mieszając
- dodajemy bulion, fasolę oraz pomidora pokrojonego na kawałki i gotujemy całość przez ok. 35-40 min., aż fasolka będzie miękka
- w tym czasie w oddzielnym naczyniu lekko podgotowujemy jarmuż (ok. 3-5 min) ,a następnie odcedzamy i przelewamy obficie zimna wodą, możemy także ugotować go na parze
- gdy fasolka jest już miękka dodajemy do garnka jarmuż i gotujemy całość ok. 5 min na koniec doprawiając solą i pieprzem
- podajemy z grzanką wersja idealna zakłada podanie zupy z grzanką :)
RADA: fasolka z czarnym oczkiem to oszczędność czasu, im mniejsza fasolka tym krócej zupa się gotuje, równie dobrze możesz zrobić ją z fasolą Jaś – wtedy gotuj ok. 45-50 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy