Upalne obiady rządzą się swoimi prawami – przynajmniej dla mnie. Pierwszym takim prawem jest prostota, a co za tym idzie, ograniczenie czasu spędzonego w kuchni do minimum. Druga jest dość oczywista – ma być lekko. A trzecia głosi, żeby w związku z poprzednimi zasadami nie ucierpiała kreatywna strona dania. To można załatwić kolorami – ja nieustannie stawiam na zieleń i dziś proponuję Wam sałatę, której podstawą są pieczone młode ziemniaczki i słodki groszek. Reszta zieleni zależy od Was! Ma być – zgodnie z czwartą zasadą, niezależną od pogody – smacznie! A więc smacznego.
ZIELONA SAŁATKA Z GROSZKIEM I MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Ingredients
- 1/2 kg młodych, malutkich ziemniaczków
- ok 15-20 strączków zielonego groszku
- ulubiony mix sałat; u mnie są to liście szpinaku i botwinki
- 1 awokado
- 1/4 żółtego melona
- garść młodego bobu
- świeże liście mięt
- SOS:
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Instructions
- ziemniaczki kroimy w talarki i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę na ok 5 min, następnie odcedzamy i podsmażamy je lekko na maśle
- groszek w strączkach również rumienimy na patelni – najlepiej grillowej
- gotujemy bób przez ok 10 min
- w tym czasie kroimy awokado w plastry i robimy kulki z melona – jeśli nie masz specjalnej łyżeczki, możesz po prostu pokroić melona w kostkę
- tak przygotowane składniki łączymy na talerzu, polewamy sosem i podajemy z miętą
- SOS: składniki sosu dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem
1 komentarz
Przepiękne zdjęcia, aż się głodna zrobiłam :)