Zdania o tym, czy makaroniki (czyli macarons) pochodzą z Francji czy z Włoch są podzielone. Ja zajadalam się nimi we Włoszech, gdzie tradycja robienia słodyczy z wykorzystaniem migdałów i piany z białek sięga XIII wieku, więc uznajmy, że mój przepis będzie miał typowo włoskie, wyspiarskie inspiracje. Jedno jest pewnie, niezależnie skąd pochodzą, są obłędnie pyszne. Pewne jest też to, że są robione z białek, więc czy da się zrobić makaroniki w wersji wegańskiej? Da! to kolejny przepis, gdzie piana ubita z wody po cieciorce działa cuda. Od dziś mozecie się cieszyć cudownie wegańskimi, kolorowymi makaronikami! Na różowo i na zdrowie.
//MAKARONIKI
150 ml wody z puszki po cieciorce
200 g mąki migdalowej
200 g cukru pudru
200 g cukru do wypieków
60 ml wody
odrobinę barwnika spożywczego
//KREM
WANILIOWY
1/2 puszki mleka kokosowego
pół szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
CZEKOLADOWO-KAWOWY
200 g gorzkiej rozpuszczonej czekolady
100 ml mocnej kawy
//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wodę z cieciorki ubijamy na sztywno wraz z cukrem przy pomocy miksera na wysokich obrotach. Do piany dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę migdałową z cukrem pudrem. Całość dokładnie łączymy w mikserze, a następnie dzielimy mase na pół. Żeby otrzymać dwa kolory makaroników do jednej porsji dodajemy szczyptę barwnika, do drugiej dwie.
Tak przygotowaną masę umieszczamy w rękawie cukierniczym i porcjujemy na blasze wyłożonej papierem. Formujemy regularne kułeczka rękaw trzymając pod kątem prostym. To samo robimy z drugą częścią masy. Zachowujemy ok. 2 cm odstępu pomiędzy kółeczkami.
Blachę z makaronikami odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować nadzienia. Jest to bardzo proste, składniki kremów dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aż się schłodzą.
Makaroniki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na 15 minut. Zdejmujemy z papieru dopiero jak już przestygną. Wypełniamy makaroniki nadzieniem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Przykrywamy drugim makaronikiem i lekko dociskamy.
9 komentarzy
Ale co z cukrem i wodą po co one?
Z cukru i wody po cieciorce robi się bezę, do makaroników dodajemy jeszcze mąkę migdałową :)
wszystko znajdziesz w opisie przygotowania :)
W opisie wykonania brakuje cukru do wypieków ;)
Powinno być chyba tu „Wodę z cieciorki ubijamy na sztywno przy pomocy miksera na wysokich obrotach” z cukrem?? :)
Zgadza się :D Gapa ze m nie ;) brawo za spostrzergawczość, już zaktualizowalam opic <3
jak długo można je przechowywać?
Może jestem slepa ale nie doczytałam sie w którym momencie uzywamy te 60 ml wody?
A 60ml wody kiedy się dodaje?
Do czego dodajemy te 60ml wody?