FastFood superfood

SEZONOWE SPRING ROLLSY Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ

23 czerwca 2015

Spring rollsy to idealna przekąska, którą można wziąć ze sobą do pracy czy w plener oraz podać na imprezie jako modne ostatnio „finger food”. Jest jednak sposób na to, by zrobić z nich takie danie obiadowe, które w pełni zaspokoi nasz apetyt – nie tylko ten wegański. Podstawą są zawsze chrupiące warzywa, ale ja proponuję zawinąć je razem z komosą ryżową, która stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka. Komosa idealnie komponuje się z lekko grillowanymi zielonymi szparagami i drobno siekaną, chrupiącą czerwoną kapustą. Smak podkręca lekko pikantny sos na bazie masła orzechowego i limonki. Smacznego!


SEZONOWE SPRING ROLLSY Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 10
Ingredients
  • – 10 arkuszy papieru ryżowego
  • – pęczek zielonych szparagów
  • – 1/4 główki czerwonej kapusty
  • – pół szklanki komosy ryżowej (ja użyłam czarnej)
  • – 3 łyżki sezamu
  • – 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • SOS:
  • – 10 arkuszy papieru ryżowego
  • – pęczek zielonych szparagów
  • – 1/4 główki czerwonej kapusty
  • – pół szklanki komosy ryżowej (ja użyłam czarnej)
  • – 3 łyżki sezamu
  • – 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • – ok 100g ulubionego masła orzechowego
  • – sok z 1 limonki
  • – 1 łyżka oleju sezamowego
  • – 1 łyżka syropu z agawy
  • – szczypta chilli
  • – garść niesolonych orzeszków ziemnych
Instructions
  1. SPRING ROLLS
  2. komosę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
  3. odłamujemy twarde końce szparagów, kroimy je wzdłuż na pół i lekko grillujemy z obu stron (max 3-4 min) a następnie kroimy na pół, tym razem z długości
  4. w tym czasie drobno siekamy kapustę, a gotową komosę mieszamy z olejem sezamowym
  5. moczymy arkusze papieru ryżowego zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
  6. nakładamy składniki, tj. komosę, szparagi i kapustę na środek, posypujemy ziarnami sezamu i zawijamy springrollsy jak krokiety*
  7. * ja zaproponowałam wersje otwartą, ale bardziej praktycznym (szczególnie na wynos) jest zawinięcie pełne, czyli zamknięcie z obu stron
  8. SOS
  9. wszystkie składniki sosu mieszamy, a na koniec dodajemy garść połupanych na drobno orzeszków ziemnych

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz