
Spring rollsy to idealna przekąska, którą można wziąć ze sobą do pracy czy w plener oraz podać na imprezie jako modne ostatnio „finger food”. Jest jednak sposób na to, by zrobić z nich takie danie obiadowe, które w pełni zaspokoi nasz apetyt – nie tylko ten wegański. Podstawą są zawsze chrupiące warzywa, ale ja proponuję zawinąć je razem z komosą ryżową, która stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka. Komosa idealnie komponuje się z lekko grillowanymi zielonymi szparagami i drobno siekaną, chrupiącą czerwoną kapustą. Smak podkręca lekko pikantny sos na bazie masła orzechowego i limonki. Smacznego!
SEZONOWE SPRING ROLLSY Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 10
Ingredients
- – 10 arkuszy papieru ryżowego
- – pęczek zielonych szparagów
- – 1/4 główki czerwonej kapusty
- – pół szklanki komosy ryżowej (ja użyłam czarnej)
- – 3 łyżki sezamu
- – 1-2 łyżki oleju sezamowego
- SOS:
- – 10 arkuszy papieru ryżowego
- – pęczek zielonych szparagów
- – 1/4 główki czerwonej kapusty
- – pół szklanki komosy ryżowej (ja użyłam czarnej)
- – 3 łyżki sezamu
- – 1-2 łyżki oleju sezamowego
- – ok 100g ulubionego masła orzechowego
- – sok z 1 limonki
- – 1 łyżka oleju sezamowego
- – 1 łyżka syropu z agawy
- – szczypta chilli
- – garść niesolonych orzeszków ziemnych
Instructions
- SPRING ROLLS
- komosę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
- odłamujemy twarde końce szparagów, kroimy je wzdłuż na pół i lekko grillujemy z obu stron (max 3-4 min) a następnie kroimy na pół, tym razem z długości
- w tym czasie drobno siekamy kapustę, a gotową komosę mieszamy z olejem sezamowym
- moczymy arkusze papieru ryżowego zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
- nakładamy składniki, tj. komosę, szparagi i kapustę na środek, posypujemy ziarnami sezamu i zawijamy springrollsy jak krokiety*
- * ja zaproponowałam wersje otwartą, ale bardziej praktycznym (szczególnie na wynos) jest zawinięcie pełne, czyli zamknięcie z obu stron
- SOS
- wszystkie składniki sosu mieszamy, a na koniec dodajemy garść połupanych na drobno orzeszków ziemnych





![Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos](http://scontent-bru2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/c0.135.1080.1080/23498985_1176064329194408_7488499892617216000_n.jpg)

![Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood](http://scontent-bru2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/23416567_1175410595922538_5939718012616572928_n.jpg)




Brak komentarzy