Nie tak miało być… miało być słońce, miało być zielono, a zamiast tego zimę, na którą czekaliśmy w grudniu, mamy w kwietniu. I jak żyć? ciężko powiedzieć, ale ja powiem Wam co z tym zrobić ;) postawić na zieloną kuchnię i świeże, lekkie dania. Taki jest właśnie tabbouleh z kalafiora i w tym roku to właśnie taka nietypowa sałatka zagości na moim Wielkanocnym stole obok innych tradycyjnych dań.
Tabbouleh to nic innego jak sałatka warzywna, tyle że libańska. Tradycyjnie robi się ją z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli. Dodajemy też miętę, pietruszkę oraz sok z cytryny, natomiast bazą jest kuskus. I właśnie kuskus, który odpada na diecie bezglutenowej, zrodził pytanie: czemu by tak nie zrobić tabbouleh w lekkiej wersji RAW i nie zastąpić go kalafiorem? no właśnie nie wiem czemu by nie, więc tak zrobiłam :) niby mówi się, że klasyki się nie zmienia, ja zmieniłam podwójnie i mam nadzieję, że na plus! Ach, no i dostałam fioletowego kalafiora <3

SKŁADNIKI:
– 1 mały (lub pół dużego) kalafiora
– garść pomidorków koktajlowych
(ja dałam żółte)
– 1 ogórek (pozbawiony nasion)
– 1 czerwona cebula
– świeża mięta
– świeża pietruszka
– sok z cytryny
– 3 łyżki oliwy
– sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. kroimy kalafiora na różyczki i wrzucamy do rozdrabniacza lub blendera kielichowego i siekamy na drobno, ale tak, żeby był nadal sypki
2. tak przygotowany kalafior przelewamy wrzątkiem, lekko solimy i odstawiamy na chwilę by przestygnął, następnie porządnie odciskamy go z wody (i soku)
3. jak kalafior będzie już zimny dodajemy resztą składników: pokrojone na ćwiartki pomidory, posiekaną drobno cebulkę, ogórka w kostkę i zioła
4. bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem z soku cytryny i oliwy
SMACZNEGO!






![Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos](http://scontent-bru2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/c0.135.1080.1080/23498985_1176064329194408_7488499892617216000_n.jpg)

![Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood](http://scontent-bru2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/23416567_1175410595922538_5939718012616572928_n.jpg)




Brak komentarzy