na słodko

Lody kokosowe z malinami i musem z mango

29 maja 2015

Po powrocie z Sycylii najbardziej tęskniłam za słońcem i lodami. W sumie tą drugą potrzebę można zaspokoić niezależnie od pogody, ale jednak lody o wiele bardziej smakują, gdy są serwowane w komplecie ze słońcem i czasem wolnym. Dlatego właśnie tuż przed weekendem, skuszona słońcem, które nieśmiało przedziera się od dwóch dni przez majowe, zachmurzone niebo, postanowiłam zawalczyć o lato i zrobić lody. Takie beztroskie, proste i bez zbędnej roboty. Kokosowo-malinowe połączenie moich ukochanym lodów kremowych z sorbetem o smaku mango. Porcja wakacyjnego klimatu na patyku :) Na dodatek bez dodatku cukru!

Jeśli wspólne wywoływanie lata nie do końca Was przekonuje, to pretekst może być jeszcze jeden – zróbcie sobie lodowy dzień dziecka, bo mało że smaczne, to przygotowanie lodów w domu to też świetna zabawa!

         


SKŁADNIKI:

– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
– garść świeżych lub mrożonych malin
– 1 dojrzałe mango
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– świeża mięta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA*:

1. mleko kokosowe łączymy z wiórkami i tak przygotowaną masę wlewamy do foremek wypełniając je do 2/3 objętości
2. do każdej z foremek wrzucamy po kilka malin
3  mango ucieramy w blenderze na jednolity mus i wypełniamy nim foremki do pełna
4. wsadzamy patyczek i wstawiamy do zamrażarki na ok. 40 min

* tak naprawdę najwięcej zachodu z przygotowaniem dotyczy nie samych lodów, a zakupu foremek do ich wykonania, dlatego chętnym podaję swoje źródło, gdzie można kupić foremki w komplecie z patyczkami
>> o tu!

SMACZNEGO!

IMG_3949_2

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz all4 17 czerwca 2015 at 16:18

    Mam problem z wyciągnięciem lodów z foremek.. Masz na to jakiś sposób?

    • Odpowiedz vegeaddicted 18 czerwca 2015 at 09:35

      wkładamy na chwilę pod kran z ciepłą wodą, a potem lekko bujamy patyczkami ;) powinny wyjść :)

Odpowiedz