sałatki

Letnia sałata z grillowaną brzoskwinią

14 sierpnia 2015

To że lato to raj dla miłośników zielonego wie każdy <3 Ale jest to także wymarzony czas dla kulinarnych leniuchów. Dlaczego? Bo temperatury powyżej 30 stopni są idealną wymówką, żeby trzymać się z dala od kuchni. Ponadto, apetyt też jakby mniejszy, więc bez problemu możemy zastąpić posiłki czymś lżejszym i przy tym mniej wymagającym. Pewnie Was nie zaskoczę proponując sałatę, która jest daniem na tyle uniwersalnym, że śmiało można ją jeść zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Mam jednak nadzieję, że grillowana brzoskwinia w połączeniu z mozzarellą i orzechową rukolą rozbudzi Wasz uśpiony sierpniowymi upałami apetyt.

letnia sałata z grillowaną brzoskwinią i pesto z bazylii i mięty
Author: Karolina
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Ingredients
  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 brzoskwinie
  • 20 dkg sera krotoszyńskiego/ lub kulka mozzarelli
  • 1-2 łyżki orzeszków pinii
  • pesto z bazylii i mięty (1 „krzaczek” bazylii i 1 mięty, 1/4 kubka orzechów pinii lub nerkowców, 3-4 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/4 kubka oliwy, sól i pieprz do smaku >> wszystkie składniki razem zmiksować)
  • różowy pieprz
Instructions
  1. brzoskwinie dzielimy na ósemki i grillujemy przez chwilę na patelni grillowej
  2. w tym czasie kroimy na kawałki/ plasterki mozzarellę i prażymy orzeszki pinii
  3. podajemy z rukolą, pesto z mięty i bazylii (pesto wyjdzie więcej, ale możecie je śmiało przechowywac w lodówce przez kilka dni), doprawione różowym pieprzem

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz