dania główne

lekkie curry z pieczonych warzyw

5 lutego 2015

Ten przepis na curry jest najprostszym i najmniej absorbującym, jaki można sobie wyobrazić. Dlatego, mimo że nie jest mój,
to postanowiłam się nim podzielić.
Inspiracji dostarczyła akcja #mychallenge2015, oczywiście coś tam zmodyfikowałam, jak to ja, ale propsy należą się Wolskiej :)


SKŁADNIKI:

– 2 żółte papryki (ew. czerwone)
– mała cukinia
– nieduży kawałek dyni
– kilka sztuk pomidorków koktailowych
– czerwona cebula
– ok 5-7 pieczarek
– mleko kokosowe
– łyżka miodu lub syrop s agawy
– łyżka curry
– łyżeczka kurkumy
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki imbiru
– szczypta kardamonu
– łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

warzywa i pieczarki kroimy na średnie kawałki, następnie wkładamy  do posmarowanego olejem kokosowym naczynia żaroodpornego
wstawiamy do rozgrzanego na 200 C piekarnika na ok 20 min – nie krój drobno cebuli, bo się przypali

w garnku na oleju kokosowym (jeśli go nie masz użyj oliwy) podgrzewamy curry, kurkumę i resztę przypraw, następnie dodajemy mleko kokosowe – całość mieszamy

dodajemy warzywa z piekarnika oraz sól i pieprz do smaku, następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 8-10 min

podajmy z dzikim ryżem

SMACZNEGO!


 

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz foodmania 18 stycznia 2015 at 08:42

    danie dla mnie idealne!

  • Odpowiedz healthy maniacs 18 stycznia 2015 at 10:06

    zgłodniałam :) super!

  • Odpowiedz ciekawska 21 stycznia 2015 at 08:54

    Ile porcji wychodzi z podanych składników :) ? wygląda pysznie!

    • Odpowiedz vegeaddicted 21 stycznia 2015 at 12:19

      to zależy czy będziesz jeść z ryżem czy samo :) jeśli z ryżem to 2-3 w zależności od apetytu ;)

Odpowiedz