pieczywo śniadania superfood

bezglutenowe krakersy z pięciu ziaren

14 lutego 2015

W mojej diecie najbardziej brakuje  mi chleba i poczciwej, zwykłej kanapki. Niby sprawa prosta – nastawić zakwas np. ryżowy i mam smaczny, bezglutenowy chleb kiedy tylko chcę. Niestety jednak to wymaga 4 dni, które potrzebne są by taki zakwas powstał i oczywiście jak powstanie to może nam długo służyć, ale… no właśnie trzeba np. pamiętać, żeby wstawić go z powrotem do lodówki – udało mi się raz ;)

Z tego też powodu postanowiłam znaleźć alternatywę do chleba. Napychając się któregoś razu waflami ryżowymi doszłam do wniosku, że bez sensu jest jeść coś, co ani nie smakuje jakoś wyjątkowo, ani nie ma właściwie żadnych wartości odżywczych (tzn. jakieś ma, jak wszystko – np. kalorie, no ale wiecie o co chodzi). No ale ich dużą zaleta jest chrupanie <3 więc co by tu zrobić, żeby było chrupiąco, zdrowo i smacznie?

tak powstał pomysł na krakersy z pięciu ziaren :) co ważne –  z pięciu, bo akurat tyle było w domu, myślę że z 3-4 też wyjdą. Chrupią i szczerze mówiąc są obłędne, a to co znajdzie się w nich poza ziarnami daje nieograniczone możliwości smakowe.
Dziś wrzucam przepis na wersję podstawową, ale następnym razem nie zawaham się wrzucić garści suszonych owoców, żeby mieć idealna bazę pod ukochany miód <3

 

Processed with VSCOcam with a6 preset


SKŁADNIKI:

– 1 kubek nasion słonecznika
– 1/2 kubka nasion siemienia lnianego
– 1/2 kubka nasion z dyni
– 1/3 kubka nasion sezamu
– 3 łyżki nasion chia
– 3 łyżki sproszkowanej babki płesznik
– 3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
lub oleju kokosowego
– 1 łyżka syropu z agawy
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1 1/2 kubka wody
– ulubione zioła jak tymianek czy rozmaryn
(opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. łączymy razem i mieszamy wszystkie suche składniki oraz oddzielnie tłuszcz, syrop z agawy oraz przyprawy
2. następnie w dużej misce dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy przez ok. 20 min – masa powinna gęstnieć
3. tak przygotowaną masę odstawiamy min. na kilka godzin a najlepiej na cały dzień/ noc
4. po tym czasie dzielimy masę na 3 części, każdą z nich układamy na kwadracie papieru do pieczenia i przykrywamy drugim, takim samy kawałkiem, a następnie wałkujemy „ciasto” (przez papier) na cienką warstwę
5. zdejmujemy górną warstwę papieru i ostrym nożem dzielimy powstały placek na prostokątne kawałki
6. tak przygotowane krakersy wkładamy na 15 min. do rozgrzanego na 180 C piekarnika

RADA: podzielenie masy na 3 porcje daje nam możliwość stworzenia 3 wersji krakersów za jednym razem (w zależności od dodatków)

SMACZNEGO!


Processed with VSCOcam with a6 preset

 

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz foodmania 14 lutego 2015 at 08:46

    takie krakersy to samo zdrowie i mogą stanowić świetną przekąskę!

  • Odpowiedz Dominika 14 lutego 2015 at 13:23

    Superr! Czy mozna czyms zastapic babke plesznik?

    • Odpowiedz vegeaddicted 14 lutego 2015 at 13:40

      ona tu działa zlepiająco, więc może mielone siemię lniane (tylko nie takie odtłuszczone) dało by radę :)

Odpowiedz