Panna cotta to jeden z moich ulubionych deserów <3 no dobra, zaraz po bezie! Skoro zrobienie wegańskiej bezy okazało się możliwe, to przyszedł czas na panna cottę, która okazała się dużo mniejszym eksperymentem kulinarnym ;) Rozwiązaniem na ten włoski deser w wersji wegańskiej jest po prostu gęste, pełnotłuste mleko kokosowe, idealnie kremowe, gdy się je ubije. Jest to też idealny deser na lato, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i przyjemnie chłodnego. Myślę, że teraz jedynym wegańskim słodkim wyzwaniem pozostanie… kogiel mogiel <3
Kokosowa panna cotta z borówkami
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Ingredients
- – puszka pełnotłustego mleka kokosowego
- – syrop z agawy do smaku
- – 5-6 kropli ekstraktu z wanilii
- (lub ½ laska wanilii)
- – 3-4 łyżki agaru
- – ulubione owoce (ja polecam borówki lub maliny)
Instructions
- mleko schładzamy w lodówce przez ok 2-3 godz. po czym wykorzystujemy jedynie jego gęstą część – dobrej jakości mleko powinno się rozwarstwić tak, żeby łatwo było nam odlać z puszki wodę
- mleko ubijamy mikserem a następnie dodajemy do niego rozrobiony z wodą agar – w proporcjach zgodnych z opisem na opakowaniu
- dodajemy syrop z agawy oraz wanilię i mieszamy
- przelewamy porcje do małych miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały
- podajemy na zimno ze świeżymi owocami i miętą, lub z sosem na ciepło przygotowanym ze zmiksowanych owoców
1 komentarz
bardzo lubię takie desery – lekkie i zdrowe :) a do tego, u ciebie przepiękne zdjęcia! :)
haha, kogiel mogiel, no tak – to jest wyzwanie ;D