Nie da się ukryć, że narobilam sobie zaległości ;) ale wszystko to dlatego, że jak coś robić to na 100%, a ostatnio moja uwaga wyszła z kuchni i zawędrowała do pracowni ceramiki. Ale nadrabiam, może nie 100%, bo szare dni, sprawiają, że najchętniej bym tam została, bo glina działa jak terapia na każdy odcień jesiennej szarości. Wrzucam Wam natomiast przepis, który jakiś czas temu pojawił się na Codzisw.menu. Wrześniowy i jeszcze nieco zielony, ale spokojnie możecie możecie przenieść go na realia październikowe, bo wszystkie składniki nadal znajdziecie na straganach. Podsumowując – sałata z pieczonym batatem, świeżymi figami, soczystą pomarańczą oraz kozim twarogiem poleca się na jesień :)
//JESIENNA SAŁATA Z PIECZONYM BATATEM, FIGAMI I KOZIM SEREM
2 garści świeżych liści szpinaku
1 garść rukoli
1 batat
3 figi
1 pomarańcza
100 g koziego twarogu
łyżka miodu
oliwa z oliwek
różowy pieprz i sól do smaku
//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
batata kroimy w łódeczki, smarujemy oliwą i lekko solimy a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 20 min
pół pomarańczy kroimy w okrągłe plastry i zdejmujemy skórkę, pozostała połówka posłuży nam jako sos do sałaty
figi kroimy na 4 lub 6 części (w zależności od rozmiaru)
wszystkie składniki wykładamy do miski
na koniec kruszymy twaróg i polewamy sałatę dressingiem z miodu i soku z pomarańczy
1 komentarz
Uwielbiam sałatki, które łączą smak soczystych, słodkich owoców i ostrość rukoli. I te kolory!