Od paru lat nie mam telewizji, ba! od jakiegoś czasu nie mam nawet telewizora i dobrze mi z tym! ogromnym plusem tej sytuacji jest to,
że omijają mnie reklamy, czyli ogromna porcja codziennej żenady, która kiedyś powodowała, że ze wstydu miałam ochotę schować się
pod koc ;) Ponadto nasze psy nie szczekają na reklamę Whiskasa czy innych takich, co jest sporym plusem ;)
Czasem jednak błądzę i staję się biernym oglądaczem reklam, czy to w kinie czy u znajomych. No i bum – nowość na Polskim rynku,
ciastko czekoladowe, a raczej chemiczny wytwór, który możesz zrobić w mikrofali w 2, czy 3 minuty, uwaga – w kubku!
U mnie dobre pomysły rodzą się zazwyczaj z lenistwa, więc ekspresowe pyszności z kubka nie są mi obce. Mało tego kiedyś tryb pracy doprowadził mnie do tego, że potrafię zrobić w mikrofali nawet jajko w koszulce, więc czym jest ciastko w kubku… na pewno nie jest
to kulinarne wyzwanie najwyższych lotów, ale to domowej roboty jest naprawdę dobre :)
Zdobytą wczoraj dynię przerobiłam na zupę, z dyniowego puree, które „przypadkiem” zostało, zrobiłam cynamonowe ciasto z dyni
w kubku i zajadałam, nie przed telewizorem :)
[one_third]składniki
- ½ kubka puree z dynii
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ¼ kubka mleka migdałowego
(lub innego roślinnego) - 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1 jajko (opcjonalnie możesz je
zastąpić połową banana) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka syropu z agawy (lub więcej)
- vanilia[/one_third]
[two_third_last]przygotowanie
rozpuszczony olej kokosowy mieszamy z resztą składników i umieszczamy w kubku, który przetrwa spotkanie z mikrofala na ok .3 min – jeśli nie masz mikrofali, możesz wstawić kubek do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zostawić go tam na jakieś 10-12 minut
można podawać z kremem cytrynowym :)[/two_third_last]
SMACZNEGO!
Brak komentarzy