na słodko

Korzenne ciasto „last minute”

18 grudnia 2016

Święta kojarzą mi się z kilkoma rzeczami. Po pierwsze mandarynki, po drugie mandarynki i po trzecie… mandarynki. A tak na serio, to pozostaje jeszcze jedna świąteczna tradycja, piernik. Ten staropolski jest najlepszy jeśli upieczemy go odpowiednio wcześnie. Jeśli natomiast tak jak ja w ten weekend zorientowaliście się, że Wigilia już za tydzień to spokojnie, jest jeszcze opcja last minute na równie świąteczne korzenne ciasto z jabłkami i orzechami.

//KORZENNE CIASTO „LAST MINUTE”

3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
¾  szklanki oleju
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki sody
pół paczki orzechów włoskich
pół paczki rodzynek
około 1/2 kg jabłek

//LUKIER

75 g serka Philadelphia
75 g cukru pudru
2 łyżki mleka

ciasto korzennekorzenne ciasto

Zaczynamy od ukręcenia jajek razem z cukrem, czyli zrobienia kogla-mogla. Następnie stopniowo dodajemy olej i kolejno mąkę oraz pozostałe sypkie składniki.

Gdy ciasto jest już gęste dodajemy pokruszone orzechy, rodzynki oraz pokrojone w sporą kostkę jabłka.

Całość mieszamy łyżką i przekładamy do okrągłej formy (moja o średnicy 23 cm). Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone ciasto ozdabiamy lukrem i pozostawiamy do stężenia na ok 1 godzinę.

Lukier: Schłodzony serek mieszamy dokładnie z cukrem pudrem tak, żeby nie było grudek. Dodajemy 2 łyżki mleka, żeby uzyskać płynna konsystencję. Polewamy ciasto z góry.


Notka:  ciasto można przygotować w wersji bezglutenowej używając jednej szklanki mąki ryżowej i 1 szklanki mąki gryczanej. 


 

ciasto korzenne

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz