Na co dzień nie piekę chleba z lenistwa, bo albo zakwas, albo trzeba czekać aż drożdże wyrosną… no sporo z tym zachodu w każdym razie ;) tak przynajmniej myślałam… ale jak pomyślę, że zamiast na śniadanie czy kolację zjeść czasem zwykłą, poczciwą kanapkę ja stoję w garach to już obraz mojego codziennego lenistwa nabiera nieco innego wymiaru.
Zabawne, że doszło to do mnie w momencie, kiedy choroba rozłożyła mnie na łopatki i nie za bardzo mam siłę stać w kuchni. I co? kurcze tak patrzę, że taki jeden jakoś sobie radzi bez mojego gotowania – najzwyczajniej w świecie robi sobie kanapki. Fakt, że może zjeść sobie zwyczajna bułę a ja nie, ale doznałam oświecenia i doszłam do wniosku, że życie z chlebem jest jednak prostsze :D
To upiekłam. Całe 15 min. zaangażowania. Z mąki gryczanej i jaglanej, wymierzając kolejny cios mojej infekcji. Kto wie, może zwykła poczciwa kanapka postawi mnie na nogi ;)

SKŁADNIKI:
– 300 g mąki gryczanej
– 300 g mąki jaglanej
– 3 łyżki babki płesznik
– 15 g drożdży
– łyżka cukru brązowego
– 2 łyżeczki soli morskiej
– 2-3 szklanki przegotowanej, letniej wody
(500 – 600ml)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. w sporej misce łączymy razem mąki, babkę płesznik oraz sól i mieszamy
2. w kubku mieszamy drożdże z cukrem i 2 łyżkami lekko ciepłej wody i dodajemy do wymieszanych składników suchych
3. następnie dodajemy wodę (stopniowo) i mieszamy ciasto – finalnie ma mieć ono półpłynna konsystencję
4. tak przygotowaną masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 30 min. (w sezonie grzewczym na kaloryfer, a poza pod kołdrę)
5. po tym czasie przekładamy ciasto do formy (keksówki) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 50 C, żeby podkręcić wyrastanie ciasta – trwa to ok 15 -20 min
6. następnie zwiększamy temperaturę do 200 C i pieczemy ok. 45 min.
RADA: pod koniec pieczenia posmaruj wierzch chleba oliwą z oliwek – skórka będzie bardziej rumiana i chrupiąca
SMACZNEGO!






![Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos Kto ma ochotę na kawałek sernika pumpkin spice latte? 🎃☕️👌🏻 nowy przepis znajdziecie na blogu @hellozdrowie_pl [👉🏻link w bio🔝] #cheesecake #pumpkin #coffee #coffeetime #break #sweet #healthy #homebaking #cake #baking #pumpkinspicelatte #vegeaddicted #foodblogger #foodphotography #instafood #foodporn #vscofood #plant #plantlover #botanical #plantlady #philodendron #girlwithtattoos](http://scontent-bru2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/c0.135.1080.1080/23498985_1176064329194408_7488499892617216000_n.jpg)

![Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood Halo halo! Taki poranek ponury, że postanowiłam Wam go rozweselić 🐵 💕 Na moim fb [link w bio🔝] znajdziecie #konkurs, w którym możecie wygrać nową książkę „Food Pharmacy. Przepisy.” 👌🏻👩🏻🍳💕 Wpadajcie na fejsa i komentujcie czemu to właśnie Wy powinniście wygrać 🎉 a w międzyczasie zapraszam na bloga, gdzie znajdziecie recenzję i jeden z przepisów z książki na sałatkę padthai 🍜👌🏻💚 #gotujęzfoodpharmacy @wydawnictwootwarte . . . . #newpost #review #cookbook #foodpharmacy #vegeaddicted #vegan #recipe #foodblogger #foodporn #eathealthy #eatgreen #foodphotography #whatveganseat #vsco #vscofood #healthyfood](http://scontent-bru2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/23416567_1175410595922538_5939718012616572928_n.jpg)




10 komentarzy
Zdjęcia są cudne!
Super wygląda ten chleb z zewnątrz. Jaki jest w środku? Wilgotny, czy bardziej jak zwykły suchy? Właśnie szukam nie-pszennych chlebów i ten wygląda super!
suchy nie jest, ale wiadomo – brak mu nieco do razowca na zakwasie ;)
Prezentuje się ciekawie, a czas przygotowania oraz zdjęcia przekonują mnie, aby wypróbować. Na pewno jest o wiele lepszy w smaku i zdrowszy niż wszystkie kupne wypieki :)
właśnie sie zastanawiałam, jaki upiec tym razem – mam trochę czasu, a nie chcę kupować.
Twój przepis jest wprost genialny!
najlepsze w tym wszystkim jest to, że szybki ;) niebawem będzie też przepis na bułeczki
wyśmienity chleb, taka kromka na sniadanie to coś wspaniałego!
Piękny bochenek chleba, oj narobiłaś mi smaku :)
Czy można zastąpić babkę siemieniem lnianym?
myślę, że spokojnie :) warto, żeby było świeżo mielone